Ali Baba


Ali Baba


Ali Baba
Galleri

Galleri

Ali Baba sagoland

Makarna Zouhair och Floras stora passion är den libanesiska maten och det gör att de ständigt söker efter nya djärva matkombinationer från olika länder och kulturer. ”Sedan tio år tillbaka driver vi tillsammans restaurang Ali Baba i Växjö, där man dagligen serverar, libanesiska, italienska och indiska specialiteter”.

Utomhus Inomhus

Restaurang Ali Baba i Växjö grundades 2000 av livskamraterna Zouhair och Flora samt dottern Julie som ursprungligen kommer från Libanon för 20 år sedan. Ali Baba i Växjö är ett familjeföretag som har en lång mattradition bakom sig. Innan dess har familjen drivit en orientalisk livsmedelbutik mittemot den nuvarande restaurangen.

Logga matsal docka

- Det är trevligt att de flesta av våra kunder är stamkunder sedan många år. Nu har deras barn blivit våra nya kunder. Jag känner de flesta sedan de var små barn. Och det roligt att se, att vårt företag har vuxit upp samtidigt med våra nya kunder.

folk folk

Förutom den libanesiska maten har vi också specialiserat oss på det italienska och indiska köket. våra meny är väldigt bred. Man kan hitta allt ifrån läckra och utsökta pizzor, sallader och olika varma maträtter. Stort fokus läggs även på färska och fräscha kvalitetsråvaror.

folk folk

Ali Baba är centralt belägen och det är en helt unik restaurang i Växjö. Ena delen av restaurangen bjuder på en sagolik pub med olika drycker och spelgrejer och den andra delen fungerar både som en vanlig restaurang och pizzeria.

spelmaskiner black jack

Det finns en stor mängd olika pizzor på menyn. Vi vill gärna servera pizzor för alla smakar, men kebab-pizzan är fortfarande en stor favorit hos Växjöborna.

vattenpipa dekorationer bar

– Vår specialitet är annars en speciell libanesisk maträtt. Den heter "Beirut Special" som man lagar med kött och kyckling i spett med boulgor och libanesiska sallader. Man lägger även på humos och tzatziki plus friterad ost. Det är en utmärkt maträtt!

folk pussbild

Den libanesiska matkulturen

Libanesisk mat är en blandning av smaker från väst och syd, med en nypa öst. Libanon är känt för sin mat, och trots landets storlek så har maten slagit igenom runt om i världen. Det libanesiska köket är förmodligen ett av de mest hälsosamma och näringsmässigt komplett sammansatt, grönsaker i en mängd variationer, fisk, fågel, kött, frukter av alla slag, ja, här finns allt ifrån Hommos till friterade grodlår! Dessutom måste nämnas att libanesiska viner som producerar i Bekaá dalen har världsrykte, fullt i klass med de bästa franska! Tänk på en de gamla Fenicierna när Du njuter av vår mat, de har en stor del i detta traditionsrika och spännande kök!

Det som kännetecknar libanesisk mat är att den är smakrik, men inte stark. En annan sak är deras förtjusning över nötter, speciellt pinje-pistasch och valnötter. Det händer att man mixar olika kryddor för att skapa en välsmakande kryddmix. I Indien kallas detta curry. En sådan curry i Libanon kan bestå av till exempel följande kryddor:

I libanesisk matlagning används stora mängder bladpersilja, faktiskt så mycket att det inte betraktas som en krydda, utan som en grönsak. Det används också mycket mynta i maten. Myntan ger maten en syrlig smak, som allmänt uppskattas. Olivolja används ofta, men man steker inte i det, utan har det som smakförstärkare.

dricka teservice
vatten bartender
casino flaskor
folk folk
Julie mat
casino folk
magdans folk